De geschiedenis van De Gevleugelde Luchtstormers
De oprichting van de club
Van de drie toenmalige verenigingen die er reeds voor 1920 bestonden, waarvan twee aan de Tilburgseweg gevestigd en één bij Harrie van den Hout aan huis, is na samenkomst van Harrie van den Hout, Neel de Volder en Janus de Volder besloten de verenigingen samen te voegen tot één geheel. De gevleugelde Luchtstormers was geboren. Op 21 februari 1920 werd hier pas de Koninklijke erkenning voor verkregen, waardoor deze datum wordt gehanteerd als oprichtingsdatum. Neel de Volder werd als voorzitter aangewezen.
Huisvesting door de jaren heen
Bij Harrie van den Hout werd thuis vergaderd maar door het sterk groeien van ledental moest er een ander onderkomen gevonden worden en dat werd Het cafe “Backx” in de Dorpstraat. Nadat de club jaren lang thuis was geweest in enkele cafés en in het oude Bondsgebouw, waar men in de ruimte later bekendheid kreeg onder de naam ’t Kelderke, kreeg men in de zeventiger jaren beschikking over “de Blokhut” aan de Burgemeester Philipsenstraat. Dit was eigendom van de Parochie Maria Boodschap. Later werden er enkele directieketens bij gezet. In 1985 had de parochie geld nodig en er werd besloten om het terrein aan te kopen. Het was wel een moeilijke beslissing, omdat de financiële druk heel groot zou zijn. Met veel werk van eigen leden werd er een nieuw clubgebouw neergezet. Er werden diverse acties ondernomen om geld in te zamelen. Er werd o.a. een verloting gehouden met als hoofdprijs een auto. Ook bij de gemeente werd aangeklopt om geld te lenen. Dit kostte wat overredingskracht, maar alles bij elkaar was het voldoende om een prachtig clubhuis neer te zetten waar we heden ten dagen nog steeds elke week plezier van hebben.
Leden van toen en nu
Het ledental bij oprichting is geschat op 15 leden. Er werden drie verenigingen samengevoegd om zodoende zeker financieel beter uit de voeten te kunnen. Het 10 jarig bestaan kende al een ledental van 33. Dit aantal zou later uitgroeien naar 116 actieve leden tijdens het gouden jubileum in 1970. Gevaarlijk werd het toen de oorlog uitbrak; vanaf voorjaar 1941 begon de bezetter de duiven te registreren en niet veel later, in 1942, kwam het bevel dat alle duiven ingeleverd moesten worden. Het houden van duiven werd verder verboden tijdens de oorlog. De hobby dreigde zo uit te sterven. 8 april 1945 riep de toenmalige voorzitter de leden bijeen. Er kwamen 15 melkers opdagen en hen werd gevraagd de club weer op te bouwen. Dat lukte goed! In 1949 waren al weer 100 leden actief met de sport. In 1947 kwam het verzoek uit Riel om toegelaten te worden tot de Goirlese vereniging. De club werd een zeer sterke vereniging. Zowel op regionaal als landelijk niveau werden en worden nog steeds jaarlijks diverse kampioenschappen gewonnen. Diverse namen uit onze club zijn zowel nationaal als internationaal bekend! Inmiddels kennen we 100 leden waarbij er 65 actief mee doen aan de vluchten. Helaas is de tijd veel veranderd en kiest de jeugd niet snel meer voor de duivensport, maar veelal meer voor andere bezigheden. De duivensport wordt zodoende elk jaar dunner aan leden. We zien wel dat we een sterke vereniging blijven, doordat leden vanaf een andere stad of dorp naar ons toe komen en zich bij ons aansluiten. Een teken van goede sfeer en een geweldige organisatie. Buiten het wedvlucht seizoen worden er diverse activiteiten georganiseerd om de leden ook dan betrokken te houden bij de club.
Goede doelen door de jaren heen
In de vijftiger tot zeventiger jaren is de club zo sterk dat deze zich ook inzette voor anderen in de maatschappij. Vluchten georganiseerd ten bate van het Wit-Gele Kruis, de TBC patiënten en voor gehandicapten en zieken in Goirle waren een jaarlijks terugkerend feit. Zo werd er in de vijftiger jaren voor FL 12.250,- uitgekeerd aan genoemde doelen.
In 1975 was er bij het verpleeghuis behoefte aan een verwarmd zwembad voor de patiënten. Jan Verhoeven en Ad de Volder besloten zodoende beiden ongeveer 35 duiven af te staan en een verkoop te houden. Omdat de Goirlese club een goede naamsbekendheid had ver buiten de regio werd dit een groot succes met een opbrengst van FL 10.000,-. Er bleek te veel onderhoud te komen kijken bij het verwarmde bad voor het verpleeghuis en dus werd er gekozen om het geld te gebruiken bij het aanleggen van het verwarmde bad van het Goirlese zwembad Waterspoor. Zo had niet alleen het verpleeghuis er plezier van maar heel Goirle.
Toekomst van onze club
Wat betreft het 100 jarig bestaan in februari 2020 ziet het er goed uit. We gaan het halen! Er zijn weer diverse leden bij gekomen. Wat we zien is dat er uit andere dorpen en streken mensen komen. Helaas door het ophouden van bestaansrecht. Wij hebben het geluk een gezonde sterke club te hebben waar mensen zich thuis voelen en waar volop vermaak en vertier is. Maar ook moeten we bekennen dat de Goirlese liefhebbers steeds minder worden. Vader op zoon/ dochter is niet meer of zelden. Keuzes liggen anders. We moeten zorgen dat het voor mensen aantrekkelijk gemaakt wordt om deel te nemen aan de duivensport. Mooi vinden om bezig te zijn met duiven. Het kweken, het omgaan met en op zien groeien van de jonge duiven, het rond vliegen en het luisteren naar jou als coach.